Sporočilo za javnost: prva slovenska zasebna nepremičninska družba na Ljubljanski borzi - Equinox

Sporočilo za javnost: prva slovenska zasebna nepremičninska družba na Ljubljanski borzi


Ljubljana, 21.1.2022

Na Ljubljansko borzo vstopa nova družba, ki bo hkrati odprla tudi nov naložbeni razred, v katerem bo vsak Slovenec imel priložnost za investicijo na privlačnem trgu nepremičnin v Sloveniji. Slovenski delniški trg je bogatejši za novo družbo, katere delnice bodo kotirale na Ljubljanski borzi, investitorji – pri čemer gre za najširši krog, tudi tiste, ki bi želeli vložiti nižje zneske – pa za novo priložnost, da oplemenitijo svoj denar v družbi, ki je aktivna na področju naložb v nepremičnine in upravljanja z njimi.


Potem ko je ATVP pred dnevi potrdila Prospekt za uvrstitev delnic družbe EQUINOX NEPREMIČNINE d. d. (krajše: EQUINOX d.d.) v trgovanje na organiziranem trgu in je EQUINOX d.d. postal prva slovenska zasebna družba, katere delnice bodo kotirale na borzi, so podrobnosti o delovanju družbe in vstopu na trg predstavniki družbe in drugi strokovnjaki predstavili na petkovi tiskovni konferenci.

Gre za pomemben mejnik, s katerim se odpira nov naložbeni razred, ki ponuja nove možnosti za plemenitenje sredstev najširšemu krogu vlagateljev na našem trgu, je povedal Matej Rigelnik, izvršni direktor družbe. »EQUINOX d.d. je družba za naložbe in upravljanje z nepremičninami, ne pa nepremičninski sklad ali sklad za naložbe v nepremičnine (t. i. REIT). To je ustaljen poslovni model, ki je že močno uveljavljen v ZDA in tudi v večini razvitih evropskih držav,« je pojasnil Rigelnik.

Matej Rigelnik, foto: Bor Dolenc

Equinox, ki bo z dnem pričetka trgovanja na Ljubljanski borzi postal tudi član vseevropskega združenja največjih javnih nepremičninskih družb EPRA, ki združuje 280 članov iz nepremičninskega sektorja, bo tako po zahtevnem in tudi zaradi veljavne zakonodaje ter unikatnosti družbe dolgotrajnem procesu, ki se je začel z oddelitvijo EQUINOX d.d. od družbe Hoteli Union, d.d. (sedaj Union Hotels Collection d.d.), kot prva nepremičninska delniška družba vstopil na Ljubljansko borzo 31. 1. 2022. V naslednjem tednu pa bo znana tudi vstopna vrednost delnice družbe. Ta naj bi bila določena v območju med knjigovodsko vrednostjo in t.i. pošteno vrednostjo, ocenjeno na podlagi vrednosti nepremičnin v lasti družbe.


»Equinox želi postati in ostati največja nepremičninska družba na organiziranem trgu kapitala.«

Matej Rigelnik, izvršni direktor EQUINOX d.d.


EQUINOX d.d. se sicer posebej ponaša s tem, da bo levji delež dobička namenjen za izplačilo letnih dividend delničarjem. Že v statutu družbe je namreč zapisano, da jim bo EQUINOX d.d. ob ustvarjenem bilančnem dobičku v posameznem letu izplačal najmanj 90 % čistega dobička poslovnega leta.


NOV NAČIN NALOŽB V DELNICE IN NEPREMIČNINSKE TRGE

»Mnogo potencialnih slovenskih vlagateljev oziroma vseh tistih, ki želijo ohranjati ali plemeniti vrednost svojega denarja na zanimivem nepremičninskem kapitalskem trgu v Sloveniji, tega doslej ni moglo storiti, saj samostojni nakupi nepremičnin terjajo velika sredstva in s seboj potegnejo zahtevne postopke,« poudarja Rigelnik. »Možnost nakupa delnic družbe EQUINOX, d.d. jim odpira to možnost. Z nakupom delnic družbe se ponuja zanimiva alternativa klasičnim naložbam – torej neposrednim nakupom nepremičnin – za investitorje oz. delničarje, ki si želijo biti deležni donosov ob obvladljivem tveganju, skladno z višino njihovega vložka v delnice. Prav zato lahko govorimo o demokratizaciji možnosti naložb na slovenskem trgu z nepremičninami in njihovim upravljanjem. Naložbe so namreč na voljo tudi vlagateljem, ki sami na primer nimajo sredstev, da bi investirati v lastno nepremičnino, lahko pa investirajo v delnice, s katerimi pridobijo delež v nepremičninah in na ekonomski koristi, ki se ustvarja iz teh nepremičnin.«


VREDNOST, UTEMELJENA V NEPREMIČNINAH IN ZNANJU

EQUINOX d.d. je že ob vstopu družba z velikim potencialom. »Vrednost družbe EQUINOX d.d. je zasidrana v obstoječih vrhunskih nepremičninah, ki so v lasti družbe,« je na konferenci izpostavil Primož Jagarinec, partner v družbi EQUINOX PARTNERS d.o.o. Ocenjena poštena vrednost nepremičnin v lasti družbe je bila na podlagi revidiranega poročila že sredi leta 2021 ocenjena na več kot 100 milijonov evrov (101.264.000 EUR), vrednost povprečnega kvadratnega metra pa na 1.580 evrov. Med nepremičninami v lasti EQUINOX d.d. so danes Grand Hotel Union, Hotel Lev, The Fuzzy Log, uHotel, poslovni objekt Modna hiša, poslovni prostori Kompas, Nomago in Delo. Prav v poslovni stolpnici na Dunajski je EQUINOX d.d. pred kratkim še okrepil svoje lastništvo z nakupom dodatnih poslovnih prostorov v tem objektu. V Ljubljani ima družba skupno v lasti kar 65.000 kvadratnih metrov nepremičnin.

Primož Jagarinec, foto: Bor Dolenc

EQUINOX JE OBOGATITEV ZA SLOVENSKI DELNIŠKI TRG

Kaj pomeni vstop družbe EQUINOX d.d. za slovenski kapitalski trg in kaj za Ljubljansko Borzo, je na konferenci komentiral mag. Aleš Ipavec, predsednik uprave Ljubljanske borze. »Družba EQUINOX d.d. je znanilec novega obdobja, saj gre za novo zgodbo. Prvič pri nas namreč na borzo ne vstopa družba iz naslova privatizacije, ampak gre za odločitev zasebnih lastnikov, da pridejo na borzo in ponudijo delnice družbe, kar je vsekakor svetla izjema. Pot ni bila najlažja in najkrajša, zato čestitam vsem vključenim v to zgodbo za pogum, in se jim tudi zahvaljujem za zaupanje Ljubljanski borzi.«

mag. Aleš Ipavec, foto: Bor Dolenc

EQUINOX d.d. pri nas orje ledino po načinu delovanja in priložnostih za delničarje, hkrati pa je zelo pozorno definiral delovanje tudi po zakonodajni plati. Družba, ki je sprva načrtovala vstop na borzo že jeseni lansko leto, je nato časovnico premaknila v začetek 2022 tudi zaradi zapletenih postopkov, ki so spremljali tovrstno delovanje na trgu. EQUINOX d.d. se je pri vstopu povezal z največjo slovensko banko. Celoten postopek pri regulatorju je potekal pod okriljem NLB. »Zavedamo se pomena domačega kapitalskega trga in sodelujemo pri projektih, ki ga bogatijo ter omogočajo vlagateljem nove možnosti za investicije. Vstop EQUINOXA na borzo je korak v pravo smer in menimo, da nas v prihodnjih mesecih čaka zelo živahno poslovanje z delnicami.« je povedal Mitja Tomažinčič, direktor Investicijskega bančništva, NLB.


Temelji za delovanje družbe EQUINOX d.d. so zdaj postavljeni. Na potezi so vlagatelji, ki se bodo lahko od 31.1.2021 odločili za nakup delnic in s tem svoje sodelovanje v novi zgodbi na trgu lastništva in upravljanja nepremičnin.


Ostale novice

Zakaj je naložba v nepremičninsko družbo lahko alternativa naložbi v fizične nepremičnine?

Izvršni direktor za finance, Peter Krivc, je v nedavnem intervjuju za časnik Finance uvodoma pojasnil, zakaj je investiranje v nepremičninske družbe dobra alternativa investiranju v fizične nepremičnine. V nadaljevanju je spregovoril o stanju na nepremičninskem trgu in pokomentiral v kakšni kondiciji je družba Equinox ter o planih za naprej. Za vse, ki bi radi prebrali […]

PREBERITE VEČ

Oglejte si posnetek predstavitev polletnih rezultatov poslovanja družbe Equinox Nepremičnine d.d. za obdobje H1 2023

Vse, ki se nam na prenosu v živo niste uspeli pridužiti, vabimo k ogledu posnetka celotnega webinarja, kjer sta izvršni direktor Matej Rigelnik in predsednik upravnega odbora Peter Krivc predstavila polletne rezultate poslovanje in ključne poslovne dogodke družbe Equinox Nepremičnine d.d. za obdobje H1 2023. Na predstavitvi se nam je pridružil tudi pooblaščeni ocenjevalec nepremičnin Jure […]

PREBERITE VEČ

WEBINAR – Predstavitev polletnih rezultatov poslovanja za obdobje H1 2023

Vabimo vas na webinar, kjer bosta izvršni direktor Matej Rigelnik predsednik upravnega odbora Peter Krivc predstavila polletne rezultate poslovanja družbe Equinox Nepremičnine d.d. Webinar bo dne 28.7. 2023 ob 10:00 Na webinarju boste izvedeli več o naslednjih temah: · Rezultati poslovanja družbe v prvi polovici letošnjega leta, ·Najpomembnejši poslovni dogodki družbe v tekočem letu, · Novi ocenjeni vrednosti […]

PREBERITE VEČ

EQUINOX

Bodite obveščeni o vseh novostih nepremičninske družbe EQUINOX

Vnesi e-naslov za prijavo

" />