Nam po visoki inflaciji grozi še recesija? - Equinox

Nam po visoki inflaciji grozi še recesija?V letošnjem letu je tako Slovenijo kot tudi širše zajela visoka inflacija. Centralne banke so se odzvale z agresivnim dviganjem obrestnih mer. Ali so bili dvigi preveč agresivni? Ali bo to škodovalo gospodarski rasti in povzročilo recesijo? Na ta in podobna vprašanja bomo odgovorili skupaj z gosti na našem prihajajočem Webinarju, ki bo v sredo, 23.11.2022 ob 11.00.Visoke cene energentov, hrane, materialov… še vedno povzročajo inflacijo, ki nam požira naše prihranke. Slovenci imamo namreč na bankah za okoli 25 milijard EUR sredstev. Ob trenutni inflaciji v Sloveniji, ki je cca. 9%, to pomeni, da Slovenci na leto realno izgubimo 2,25 milijarde EUR. Kakšne so sedaj alternative hrambi sredstev na bankah?

Sicer je pa glavno ekonomsko vprašanje letos predvsem eno – kako ustaviti inflacijo? Vse glavne centralne banke so se odzvale z višanjem obrestnih mer, torej, namen je podražiti ceno denarja. To po eni strani pomeni dražje zadolževanje in težji dostop do kreditov, po drugi strani pa zmanjšanje potrošnje. Oboje pa lahko precej negativno vpliva na stanje vsakega gospodarstva, z vidika investicij, naložb, potrošnje gospodinjstev…. Ali bodo višje obrestne mere vodile v trd pristanek gospodarstva? Tu morajo biti ukrepi uravnoteženi, da prehitro in preagresivno dvigovanje obrestnih mer ne vodi v recesijo. Ali so trenutni ukrepi dejansko takšni?

Višanje obrestnih mer ima tudi velik vpliv na kreditno sposobnost posameznikov. Kako bo to vplivalo na trg stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji?


O vsem tem in še več bomo govorili na Webinarju družbe Equinox Nepremičnine d.d., dne 23.11.2022, ob 11.00, kjer bo naš izvršni direktor Matej Rigelnik skupaj z gostom prof. dr. Igorjem Mastenom razpravljal o tej tematiki. Debato bo povezoval in koordiniral namestnik odgovorne urednice časnika Finance, Jurij Šimac.

Ostale novice

Equinox je prejel nagrado za najboljšo delnico leta 2022 v standardni kotaciji

Danes, 30.11.2022 je družba Equinox s strani ljubljanske borze prejela nagrado za najboljšo delnico leta 2022 v standardni kotaciji. V tej kategoriji smo bili najboljši v treh od štirih ocenjevanih kriterijev, in sicer najboljši v porastu tečaja, najboljši v višini prometa in najboljši v številu trgovalnih dni. Ponosni in veseli smo za prejeto nagrado, ki […]

PREBERITE VEČ

Posnetek webinarja Partners in dime: “Nam visoka inflacija in dragi energenti požirajo prihranke?”

Na webinarju, ki smo ga v družbi Equinox organizirali v sredo, 23.11.2022, smo skupaj z gosti poskušali odgovoriti na vprašanje, kako ustaviti visoko inflacijo, kakšne ukrepe imajo centralne banke sploh na voljo in kam s prihranki, ko nam inflacija le-te tako hitro požira. Kakšne alternative imajo varčevalci? Dr. Igor Masten, profesor Ekonomske fakultete v Ljubljani […]

PREBERITE VEČ

EQUINOX

Bodite obveščeni o vseh novostih nepremičninske družbe EQUINOX

Vnesi e-naslov za prijavo

" />